top of page

Ceremonier

Uppdaterat: 17 sep. 2018

Att visa vördnad för livets föränderlighet och skapa trygghet och styrka. Det är vad ceremonier innebär för mig. Jag har ofta funderat över vad som gör människan motståndskraftig mot motgång, vad som gör henne stolt och full av integritet. Jag har frågat mig om en del av detta kan bero på vår kapacitet att klara av förändring och yttre press utan att internalisera problem och svårigheter. I traditionella samhällen, världen över, spelar ceremonier en viktig roll i en människas liv. För att markera förändring, utveckling, slutet på det som varit och början på något nytt.


Vi tonar gemensamt. Alla fick välja sin egen vokal. Fotograf: Anne Knuutinen.

I ceremonin går man in i ett heligt rum och bygger en kontakt med alla som medverkar, men också med andar, moder jord och andra representanter för det som ingår i ceremonin. Svenskar med nordiska rötter är mest vana vid kristna ceremonier där man framförallt firar giftermål, namngivning och död. I andra kulturer finns en stor variation, med ceremonier för allt från graviditet och förlossning till ingången i vuxenvärlden, för bättre skördar, för god tur, för styrka och för att bli ett med moder jord. Jag tror att ceremonier har en positiv inverkan på oss och på det sätt att de skapar samhörighet och ger oss verktyg att gå igenom livets olika faser.Namngivningsceremoni. Fotograf: Anne Knuutinen.

Med nära och kära samlade bygger man också upp en styrka inom sin klan, där alla får "show up" så att säga och ta sin plats i en annan människas liv. Detta är väldigt tydligt inom den Shamanska traditionen då man kallar in krafterna från alla väderstreck och centrum och låter alla tillsammans arbeta upp den energi som krävs för att genomföra ceremonin. Vi har blivit välsignade med en Shaman i familjen och därför var det naturligt för oss att vår familjs ceremonier sker enligt de shamanska principerna. Har ser ni oss i intoningsfasen innan namngivningen av vår dotter.


Intoning tillsammans med ceremonihållare Anne Swahn. Fotograf: Anne Knuutinen

I dagens samhälle fullt av många ensamma människor är ceremonier därför viktiga och jag tror på att samlas i gemenskap och visa sitt stöd och sin kärlek för en människa, både i glädje och sorg. Våga bjuda in och öppna upp. Du behöver inte gå ensam.


Dekorationer kan det också bli av inbjudningskort som blivit över. Fotograf: Anne Knuutinen.

Vi älskar ceremonier och arbetar med dessa både i små och stora format för att ge tydlighet och mening genom livets skeden. Vi vill gärna få input på hur andra ser på detta och idéer på hur man kan utöva ceremonier. Har du erfarenheter eller frågor? Tveka inte att dela med dig.


Kärlek och ljus

Linda

19 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page