top of page

Musikens magi

De flesta, men inte fullt ut alla, gillar någon form av musik. Vad är det som gör att vissa inte skulle klara sig igenom en dag utan musik? En del musik får oss att må dåligt och annan får oss att må bra. Musik berör. Musik finns konstant i våra liv vare sig vi vill det eller ej.


mohan veena, indian guitar, music,
Caspar med sin senaste älskling, en Mohan Veena från Indien. I vår familj är musiken den röda tråden, det som alltid funnits där oavsett vad.

Vetenskapliga studier visar att musik påverkar våra hormonnivåer och dessa i sin tur styr våra liv mer än vi kan ana; sömn, vikt, ork, sexlust och mycket mer. Musik har alltså förmågan att både hjälpa dig prestera bättre och orka mer samt slappna av och stressa ner och sova bättre. Lugn musik hjälper kroppen att fysiskt slappna av. Den hjälper också till med att stilla sinnet så att vi både får bättre minne och blir mindre oroliga. Kroppens läkeprocesser har också visat sig fungera bättre och därför använder man sig i bland annat Österrike av musik för att få en bättre rehabilitering efter operationer. Att spela musik eller sjunga saktar också ned hjärnans åldrande och förbättrar dess förmåga att ta in ny information. Att spela tillsammans kan vara väldigt lekfullt och kreativt och även när man improviserar kan man skapa magi!


playing together, musicera tillsammans, musicera med barn
Vi älskar att spela och sjunga. Vi spelar med våra barn, med våra gäster och tar gärna med instrument när vi reser.Det är alltså tydligt att musik har en signifikant läkande effekt på oss och kan påverka kroppen på ett positivt sätt sett ur flera aspekter om vi använder den rätt. Att bli medveten om den starka påverkan som musiken har på oss kan hjälpa oss ta kloka beslut i vår vardag


Här kommer 3 tips att tänka på i din vardag:


1. Använd musiken för att hjälpa kroppen komma upp eller ned i varv.

2. Tänk på ljudbilden och ljudnivån på offentliga platser där du vistas eller restauranger och välj ljudbild med omsorg.

3. Ta hjälp av musiken när du behöver läka kroppen eller sinnet - vid stress, utbrändhet och annan sjukdom.


Klangskålar

Inom meditation och yoga använder man ofta klangskålar som en hjälp i att balansera, hela och skapa en stämningsfull vacker klang. Klangskålar har använts både rituellt och terapeutiskt inom många kulturer, bl.a. Japan, Kina Tibet och Nepal. Klangen från skålarna korrensponderar med våra inre klanger och chakran. Inom feng shui används klangen för att rena energifält. Vi använder ofta klangskålar vid meditationer eller vid in-, och uttoning av yogapass eller mantran.

Jag drömmer om att en dag kunna fördjupa mig mer i klangkonsten och även lära mig spela gong. Så här står det på Biskops Arnö folkhögskolas utbildningssida:


"Allt levande har vibrationer. Vi lever i ett universum av ljud och vi kan betrakta oss själva som ett varande av ljud. Alla våra känslor, tankar och fysiska tillstånd kan beskrivas som vibrationer. När vi är välmående och glada skapas symfonier, när vi drabbas av ohälsa och depression skapas disharmonier."


Väldigt vackert beskrivet, det tackar vi för. 🙏


Jag vill avsluta med att dela med mig av ljudet från en av våra klangskålar och vår Steel Tongue Drum Handpan vid en Sadhana med mig och vår yngsta på 5 månader. Hoppas den hjälper och inspirerar er att skapa vackra symfonier, ensam eller tillsammans med andra.Kramaste!

Linda


Källor:

1. https://www.scienceofpeople.com/scientific-benefits-music/

2. https://www.theguardian.com/books/2017/may/16/the-science-of-songs-how-does-music-effect-your-body-chemistry

3. https://www.expressen.se/halsoliv/7-saker-du-behover-veta-om-hormoner/

4. http://www.biskopsarno.se/det-helande-ljudet-av-klangskalar/


20 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page