top of page

Chaga - den sibiriska mirakelsvampen


Chaga, eller Sprängticka, har en lång historia som naturläkemedel på hela norra halvklotet. Den sägs lindra matsmältningsproblem, tuberkulos, diabetes, högt kolesterol och har till och med använts för att motverka cancer. Helt klart en viktig råvara i naturlig egenvård.


Chaga är ryska för svamp, och den tidigaste dokumentationen kring sprängtickan kommer från just 1500-talets Ryssland. Där var svampen populär bland jägare och skogshuggare och användes dels som allmänt stärkande dryck samt som kur mot magåkommor. Olika ursprungsbefolkningar runtom Sibirien och Nordamerika använde tickan som medicin mot bland annat bronkit, inflammationer, eksem och psoriasis. Den har också använts som medicinalväxt i Asien under flera tusen år för att stärka immunförsvaret.


chaga, sprängticka
Chaga, vildplockad

Chaga växer på björkar bland annat i Sibirien, Japan, de nordiska länderna, de baltiska länderna och områdena i norra Europa, norra USA, Canada och Ryssland. Den växer på björkens stam och har en kolsvart skrovlig yta och är ljusare brun/orange och lite svampaktig med hård konsistens inuti. Sprängtickan växer på ungefär 1 av 5000 björkar. Att få plocka den går ej under allemansrätten utan man får be markägaren om lov.


Forskning visar att Sprängtickan är anti-inflammatorisk, stärker immunförsvaret, sänker kolesterolvärdet och högt blodtryck samt hjälper huden att hålla sig smidig. Den har ett otroligt hög ORAC, på hela 146.700! ORAC = Oxygen Radical Absorbance Capacity, ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller per 100g. Chaga är dessutom en så kallad “tonisk ört”. Detta innebär att den är giftfri och kan tas i stora mängder och under lång tid, utan skadeverkningar.


Chaga, fika,
Fika med chaga.

Man kan plocka/skörda chagan själv om man hittar den i skogen, men det kräver tid och tålamod och en hel del utrymme. Låta chagan torka direkt efter plockning. Skär eller såga chagan i bitar och låt den sedan torka i solen eller på låg värme i ugnen. När den torkat kan den med fördel hällas i en glasburk och förvaras på en sval och mörk plats. Man kan också göra pulver av det och ha i kaffet, smoothien eller morgongröten.


Mer information och chaga och dess fördelar hittar du här:

1. http://www.gp.se/nyheter/sverige/dyr-spr%C3%A4ngticka-s%C3%A4ljs-som-mirakelsvamp-1.132417

2. https://osp.nu/den-halsosamma-parasiten/

3. https://kurera.se/chaga-vart-nya-penicillin/

4. https://morotsliv.com/2012/08/chaga-sprangticka.html

5. https://chagahq.com/


Du kan köpa Chaga i välsorterade hälsokostbutiker. Från och med nu kan du även köpa Chaga direkt från vår webb shop. Den finns där i tre olika kvalitéer/prisgrupper. Du hittar dem här.


Tveka inte att höra av dig om du har ytterligare frågor. Vår Chaga-expert Joakim svarar gärna på frågor. Önskar er alla många härliga fikastunder i höstmörkret med Chaga-te eller kaffe!


Kramaste

Linda
521 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page