Hemförlossning - att föda som man vill!

Uppdaterad: 10 jan 2019

"Föd hur fan du vill" sjunger den tillfälliga Sophiakören utanför Sophiahemmet en majdag 2016. Den relativt nyöppnade förlossningskliniken skall läggas ned och föräldrar ockuperar nu huset i hopp om att kunna stoppa politikernas och ledningens beslut. Förlossningskrisen är redan ett faktum och med nedläggningen faller ytterligare 4000 platser bort.


Tyvärr hjälpte varken ockupation, debatt, protesttåg eller sånger mot nedläggningen av BB-Sophia. Idag finns ingen barnmorskeledd klinik kvar i Stockholm. Det finns inte en enda inrättning som ger den födande kvinnan kontinuerlig vård från graviditet till förlossning. Bristen är också stor vad gäller alternativ för hur och var kvinnan kan föda. Detta är inte valfrihet. Och vi vuxna kompetenta människor i detta samhälle vill kunna välja. Det finns garanterat inte bara ett sätt som är rätt.Att föda på BB Sophia


På BB Sophia hade varje födande kvinna och hennes partner ett eget rum, smakfullt inrett så att sjukhuskänslan inte tog överhanden. Olika redskap fanns att tillgå, såsom yogaboll, rep, förlossningspall, gåvagn, badkar, dusch m.m. Alternativen var många och flexibiliteten stor. I rummet spelades avslappnande musik och belysningen var svag så att rummet kändes mysigt och varmt. Lite mer som hemma. Detta var mycket bättre än jag kunnat hoppas på! Även om det kändes helt galet att behöva förflytta sig med bil (taxi i mitt fall) mitt i värkarbetet så var det skönt när jag väl kom fram och in i rummet på BB Sophia. Då kunde jag slappna av igen och förlossningen behövde inte stanna av. Barnmorskorna var också helt fantastiska och mycket lugna, inkännande och stöttande. Tack alla på BB Sophia för att jag fick en fin upplevelse under min första förlossning! :)


Första gravidmagen i solnedgång. Foto: Michaela Sputh.

Här ligger vi och tar igen oss efter 16 timmars arbete, 8 timmar i aktiv fas. Både jag och bebis mår bra och bekantar oss med varandra utanför magen.

Nöjd och trött efter första förlossningen på BB Sophia.

Att föda hemma


Jag känner mig otroligt respektfull inför kroppens inneboende visdom. Att kroppen vet vad som ska göras vid den komplexa process som en förlossning är. Jag är otroligt glad att jag vågade lita på min kropp första gången och vara fullt närvarande. Att inte använda bedövning av något slag hjälpte mig att följa min intuition hela vägen. Detta är en förutsättning för att föda hemma, eftersom där inte finns tillgång till varken epidural eller lustgas. Sterila kvaddlar kan man få men det är inte så vanligt att man efterfrågar detta.


När lillasyster låg i magen hade Bb Sophia stängt och vi började fundera kring var vi ville föda denna gången. Jag hade en stark motvilja mot att föda på ett mer renodlat "sjukhus" där det rent statistiskt finns större risk för interventioner och stress. Jag ville heller inte upprepa taxifärden i sluttampen av förlossningen utan i den fasen ville jag absolut vara där barnet skulle födas och inte behöva flytta på mig. Jag var orolig för att vi skulle bli skickade till något sjukhus längre bort så att jag skulle behöva spendera mer tid i en bil än ca 20 min. Jag ville vara i min egen bubbla, i mörker, andas som jag ville och låta som jag ville. Jag ville ha samma barnmorskor hela vägen och jag ville inte ha någon bedövning.


Lillasyster i magen. Foto: Anne Knuutinen.

Min man föreslog lite försiktigt hemförlossning. Jag var tveksam men nyfiken. Jag började göra research. Jag kollade på förlossningar på youtube, risker, vad som kan gå fel, bebisar som föddes i alla olika riktningar, huvudet före, fötterna före, rumpan före. Yes, allt ville jag veta och vara förberedd på. Sån är jag. Jag läste rapporter, statistik, och läste på om hur de gör i andra länder. Jag tränade, yogade, gjorde uthållningsövningar, mediterade och visualiserade min perfekta förlossning. Jag pratade med bebis i magen och förberedda henne på vad som skulle hända och att jag fanns här för henne när hon kom ut. Jag blev mer och mer trygg i att min kropp var helt redo för denna förlossning och att jag och bebis tillsammans skulle ta oss igenom hennes resa in i världen.


Vi kontaktade ett par barnmorskor på egenbarnmorska.se och hade ett intromöte med Cayenne Ekhjord på ca 1 timme där vi kunde ställa alla frågor och gå igenom hur en hemförlossning kan gå till och vad vi kan förvänta oss av barnmorskorna. Sedan bokade vi ett möte med ytterligare två barnmorskor på Egen barnmorska, Sepideh Ghasemi och Ann Petrén. De kom hem till oss och vi fikade och pratade om allt mellan himmel och jord. De svarade på alla våra frågor och lite till. När vi hade beslutat oss för att vi ville föda hemma var det dessa tre som var våra barnmorskor inför förlossningen, trots att bara två av dem faktiskt skulle vara med. Det kändes så tryggt och fint att veta vem som skulle vara med och att jag kunde ringa dem innan och ställa frågor, prata lite om jag kände mig orolig eller be någon av dem komma över om jag trodde att förlossningen kunde vara nära. Och ringde, det gjorde jag, flera gånger ;) Och en timme efter att jag fått kontinuerliga värkar var de hemma hos mig med sina väskor, kamera och en lugnande inverkan.


6 timmar sena